Groningen krijgt eigen lettertype

De echte presentatie van het lettertype Gronika is pas op 31 oktober tijdens het innovatiefestival Let's Gro, maar vanwege het plotselinge overlijden van de Groningse graficus Wim Crouwel krijgt dit vanavond al aandacht tijdens het eerbetoon wat voor hem in Amsterdam wordt georganiseerd. 

Het eerbetoon aan Wim Crouwel staat in het teken van zijn werk, zijn nalatenschap en hoe dat in leven gehouden kan worden. Wim Crouwel overleed op 19 september. Het Gronings lettertype die mede geïnspireerd is op zijn werk wordt daarom vanavond in Amsterdam geïntroduceerd. Naast het werk van Wim Crouwel, zijn ook de Groningse architectuur en gevelbelettering inspiratiebronnen geweest.

Het lettertype is ontworpen als onderdeel van de nieuwe huisstijl voor Groningen dat op 31 oktober tijdens het innovatiefestival Let’s Gro wordt gepresenteerd. Een jaar lang is gewerkt aan deze nieuwe huisstijl die volledig is gebaseerd op de identiteit van Groningen, met een eigen letter die dat DNA van Groningen verbeeldt. Gronika staat met de voeten stevig in de Groningse klei: krachtig en ook zachtaardig. Nuchter én eigenzinnig. Het lettertype is ontworpen door Jelmar Geertsma, een graficus van Minerva. Jelmar is vanavond ook aanwezig tijdens het eerbetoon.