Martinitoren na half jaar werkzaamheden in ere hersteld

D’Olle Grieze is het afgelopen jaar in ere hersteld en dat wordt gevierd. Op 21, 22 en 23 juni gaat de Martinitoren opnieuw open met diverse activiteiten. Het officiële startsein van het feestweekend is vrijdag 21 juni 2019 om 16.15. De rest van het weekend zijn er allemaal leuke activiteiten en is de Martinitoren voor iedereen toegankelijk.

Feestelijke activiteiten voor iedereen

Op vrijdag 21 juni om 16.15 uur is de officiële heropening en zal de beiaardier het Grönnens Laid spelen samen met verschillende koren op de Grote Markt. Daarna kan iedereen tot zonsondergang de Martinitoren gratis beklimmen of juist bij zonsopgang genieten van een yogales op hoge hoogte. Ook worden alle Maartens, Martin’s, Mart’s, Maarten’s, Marta’s, Tini’s en Martini’s en trotse Groningers die nog nooit de toren hebben beklommen opgeroepen om zich te melden voor een bijzondere klim op de toren. 

Martinitoren Experience

De Martinitoren is het afgelopen jaar flink aangepakt. De toren is ‘ontrommeld’ en de mooiste plekken zijn extra zichtbaar gemaakt. Er zijn meer ruimtes toegankelijk dan voor de verbouwing. Daarnaast is de beklimming een echte cultuurhistorische experience geworden. De beklimming is een tocht van ontdekken, verwonderen, ervaren, leren en verbeelden. Op de eerste trans vertellen de nieuwe borden het verhaal van de omgeving. Net iets hoger is de gloednieuwe filmzaal met een scherm van 7 meter breed. In een film van 10 minuten wordt de geschiedenis van Groningen vanuit het perspectief van de Martinitoren getoond. In de top van de toren op de uurwerkzolder is een prachtig bankje geplaatst. Voor kinderen is er een leuke speurtocht met verrassing. Deze aanpassingen en verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door de crowdfunding ‘Martinitoren herboren’ en heeft uiteindelijk €56.920 opgebracht dankzij 206 donateurs.

De Martinitoren is het hart van de stad Groningen. De populariteit voor de Martinitoren neemt toe. In 2018 beklommen ruim 73.000 bezoekers de toren. Het aantal bezoekers dat jaarlijks de toren beklimt blijft naar verwachting de komende jaren verder stijgen.