Gastvrij Groningen 2023

Een klein geluksmomentje, een glimlach of een vriendelijke groet. Het programma Gastvrij Groningen heeft als doel mensen een warm welkom te heten in Groningen. En om samen met partners en ondernemers de aantrekkelijkheid van de stad op peil te houden tijdens de verbouwingen in en rondom de binnen-en buitenstad. Hierbij zal het verhaal van Groningen altijd de basis vormen. Op deze manier zal het programma bijdragen aan de beleving en gastvrijheid van de stad  en een positief imago voor Groningen.

Groningse ambities

Wij geloven dat Groningen dé plek is voor positieve groei. Een aantrekkelijke stad voor bewoners, bezoekers en ondernemers die gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Met Gastvrij Groningen haken we aan bij de twee ambities van Groningen. Een beter leven: in Groningen kennen we nog de menselijke maat. Een vriendelijke groet (Leuk dat je er bent ja). Een plek waar het goed toeven is voor zowel bewoners, bezoekers en ondernemers. En een betere wereld: wereldwijde vraagstukken, Groningse antwoorden. Met volop duurzame Groningse initiatieven. De activiteiten van Gastvrij Groningen zijn gebaseerd op deze ambities.

Viermomenten en charmeacties

Vanuit het programma Gastvrij staan er voor komend jaar weer allerlei charme-acties op de planning. Deze acties zijn er om bezoekers een warm Gronings gevoel van welkom te geven. De acties zijn gekoppeld aan hindermomentjes, bijvoorbeeld een treinstremming of wegwerkzaamheden, maar ook gewoon een ludieke actie zijn om bezoekers extra te verrassen. Daarnaast zullen er acties plaatsvinden om Groningse evenementen te ondersteunen. Bij alle acties zal het verhaal van Groningen het uitganspunt zijn. Naast de charme acties komt er ook een groot viermoment rondom de bereikbaarheid van Groningen én zal het programma Gastvrij Groningen veel zichtbaar zijn rondom de vele evenementen in het Stadspark in juni.

Tools voor ondernemers

Met de tools voor trots willen we ondernemers ondersteunen in het uitdragen van het gastvrije karakter van Groningen om zo samen te werken aan een positief imago van de binnen- en buitenstad. De tools voor ondernemers zullen bestaan uit online communicatiemiddelen en fysieke tools variërend per sector; retail, horeca, hotels en events. Hiervoor wordt eerst geïnventariseerd bij de betreffende ondernemersgroepen wat relevant en wenselijk is.

Er is meer, ja

Naast de tools, charmeacties en viermomenten gebeurt er nog van alles binnen Gastvrij Groningen. Zo zal er content gecreëerd worden rondom duurzaamheid en bereikbaarheid. En zullen er leuke Groninger ondernemers worden uitgelicht middels ambassadeurs portretten. Om bij te dragen aan de gastvrijheid en een positief imago voor Groningen, is het belangrijk om samen te werken met Groningse ondernemers en partijen. Daarom willen we een werkgroep samenstellen met trotse Groninger ondernemers, die we kunnen gebruiken als klankbord voor de activiteiten van Gastvrij Groningen. Ook zullen er werksessies plaatsvinden voor ondernemers, bedoeld om te inspireren en te informeren over het verhaal van Groningen. Zo kunnen we samen het verhaal van Groningen uitdragen naar bezoekers.