David Bowie trok meer dan 200.000 bezoekers

De David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum, die tot 10 april te zien was, was een megasucces. De expositie trok in vier maanden tijd  200.700 bezoekers. Dat zijn er net zoveel als normaal in een heel jaar en na London het grootste aantal bezoekers van de Bowie expositie.

De expositie rondom David Bowie zou eigenlijk tot 13 maart in Groningen blijven, maar vanwege het grote succes werd de tentoonstelling met een maand verlengd. Na de dood van Bowie kreeg het museum te maken met een stormloop aan bezoekers en daarom werden de openingstijden verruimd. Volgens het Groninger Museum kwam een op de tien bezoekers uit het buitenland. De tentoonstelling was vooral in trek bij Duitsers en Britten.

Die enorme toestroom aan Bowie-fans heeft de stad geen windeieren gelegd. Zowel horecagelegenheden, winkels als toeristische trekpleisters plukten de vruchten van die vele extra bezoekers. Zo kreeg de VVV-winkel op de Grote Markt tijdens de expositie 23.000 bezoekers meer dan in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 36 procent. Ook op de Martinitoren was het drukker: het aantal mensen dat de trappen van d’Olle Grieze beklom, steeg met 21 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vanaf 30 april is er in het museum een nieuwe expositie te bekijken: Nieuwe Wilden. In deze tentoonstelling staat het Duitse neo-expressionisme uit de jaren ’80 centraal. Zo brutaal en heftig als de punk ooit de wereld van de popmuziek opschudde, zo manifesteerde het ‘neo-expressionisme’ zich in de wereld van de beeldende kunst. De internationale kunst werd in de jaren zestig en zeventig gedomineerd door abstracte en conceptuele tendensen, en bijna niemand had verwacht dat de figuratieve, expressionistische schilderkunst met zo’n grote kracht terug zou komen. Dat gebeurde wel, in meerdere landen tegelijk, maar nergens op zo’n brede schaal als in (toenmalig West-) Duitsland.

www.groningermuseum.nl

Deel deze pagina