Het laatste gevecht van WOII

Ter inspiratie:

In het noordoosten van Groningen bood de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog tot op het laatst felle tegenstand aan de geallieerden. De Duitse soldaten hadden de Canadezen eerder al drie dagen lang tegengehouden in de stad Groningen, maar vluchtten toen massaal richting Delfzijl. Langs de kust stonden verschillende geschutsbatterijen als onderdeel van de Atlantikwall en de lopen werden nu landinwaarts gericht op de bevrijders. In Delfzijl Pocket, zoals het omsingelde gebied heette, konden de nazisoldaten geen kant meer op, maar van overgave was geen sprake. Hele straten werden platgebombardeerd, boerderijen vlogen in brand en de strijd was heftig en fel voordat op de ochtend van 2 mei de laatste Duitse soldaten zich overgaven in Farmsum. Daarmee kwam een einde aan de gevechten in Nederland en, drie dagen later, in heel Europa. Een groep Duitse officieren hield echter tot eind juni stand op Schiermonnikoog, totdat ook zij tot overgave werden gedwongen.

Bezoek:

De resten van de geschutsbatterijen langs de noordoostkunst, Museeaquarium Delfzijl (gevestigd in een bunker), de resten van de werk- en concentratiekampen Emslandlager, oorlogsmonument in Appelbergen.

Raak geïnspireerd door:

De heldhaftige Canadese bevrijders, Mijn bevrijding van Frank von Hebel, verzetsgroep 't Zwaantje in Delfzijl, Canadese veteraan Stanley Butterworth, aangrijpende verhalen van ooggetuigen.

Ik wil graag meewerken aan de verhaallijnen

Ben je geïnteresseerd in één van de verhaallijnen?

Geef dat in het onderstaande formulier aan. We nemen je opmerking mee bij de uitwerking van de verhaallijnen.

Aanvulling verhaallijnen

    de gegevens zijn niet verzonden omdat niet alle velden (correct) zijn ingevuld.

    Deel deze pagina