Hanze en Handel

Ter inspiratie:

Groningen is eeuwenlang een belangrijke havenstad geweest. Ook nu nog zijn de eeuwenoude pakhuizen langs de kades te zien. De enige verbinding met de open zee vormde het Reitdiep, die idyllisch kronkelt langs plaatsen als Garnwerd en Zoutkamp en uitmondt in het Lauwersmeer. De Groningers hebben verschillende waterwegen in de provincie eigenhandig uitgegraven, zoals delen van het Damsterdiep en het Winschoterdiep, maar ook op andere plaatsen grepen ze in; bijvoorbeeld door een bocht in het Reitdiep recht te trekken. 

De stad Groningen trok alle handel uit de Ommelanden naar zich toe en was een levendige plaats vol markten en beurzen. Ze nam deel aan de Hanze en handelde met steden in het Rijnland en aan de Oostzee. Maar ook de schippers in de Veenkoloniën voeren met hun lichte schepen, die oorspronkelijk bedoeld waren geweest voor de turfvaart, naar verre oorden als Napels en Sint Petersburg. In Delfzijl tenslotte meerden aan het einde van de negentiende eeuw reusachtige klippers en windjammers aan met meststoffen die in de woestijnen van Chili werd gewonnen. De Groninger maritieme geschiedenis is veelzijdig en voert tot aan de verste uithoeken van de wereld.

Bezoek:

Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer, het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela, het Veenkoloniaal Museum in Veendam, de kades van het Hoge en Lage der A in Groningen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, Hanzehuis bij der Aa-kerk, landmerken, hangende keukens in Appingedam. 

Raak geïnspireerd door:

Abel Tasman, de Zoutkamper vissers, de zeeschilderijen van Hendrik Willem Mesdag, de legendarische redder Mees Toxopeus, nieuwe gevestigde bierbrouwerijen als Martinus en Baxbier.

Ik wil graag meewerken aan de verhaallijnen

Ben je geïnteresseerd in één van de verhaallijnen?

Geef dat in het onderstaande formulier aan. We nemen je opmerking mee bij de uitwerking van de verhaallijnen.

Aanvulling verhaallijnen

    de gegevens zijn niet verzonden omdat niet alle velden (correct) zijn ingevuld.

    Deel deze pagina