Borgen, Kastelen van het Hoge Noorden

Ter inspiratie:

De eerste Groningse edelen waren rijke en machtige boeren die zichzelf een titel hadden gegeven. Ze noemden zich hoofdeling en bouwden vanaf de dertiende steenhuizen, plompe verdedigingstorens naast hun boerderijen. Omdat stenen gebouwen duur waren, maar wel aanzien gaven, werden de steenhuizen langzaam maar zeker steeds groter en kregen ze een woonfunctie. Het steenhuis werd een langhuis en toen er na de zestiende eeuw een lange periode van vrede aanbrak, werden ze verbouwd tot borgen; weelderige landhuizen met fraai aangelegde parktuinen. Aan het einde van de negentiende eeuw gingen veel borgen verloren; het onderhoud bleek duur en er was een gebrek aan opvolgers in de bewoning en dus werd er gesloopt. Gelukkig zijn een aantal parels van borgen goed bewaard gebleven, net als enkele authentieke steenhuizen.

Bezoek:

De Groninger borgen, zoals: Verhildersum (Leens), de Fraeylemaborg (Slochteren), het Iwema steenhuis (Niebert), Nienoord (Leek), de Menkemaborg (Uithuizen), Steenhuis Bunderhee (Bunde).

Raak geïnspireerd door:

Kruisvaarder en ridder Onno van Ewsum, het tragische lot van de laatste bewoners van Nienoord, het koninklijke bezoek aan de Menkemaborg in 1873.

Ik wil graag meewerken aan de verhaallijnen

Ben je geïnteresseerd in één van de verhaallijnen?

Geef dat in het onderstaande formulier aan. We nemen je opmerking mee bij de uitwerking van de verhaallijnen.

Aanvulling verhaallijnen

    de gegevens zijn niet verzonden omdat niet alle velden (correct) zijn ingevuld.

    Deel deze pagina