Wirwar: ondernemen in Groningen voelt als altijd zes gooien

Toen Kim Hoetjes in Groningen kwam studeren, was ze meteen verkocht aan de stad. Ze voelde zich thuis, vond haar community en nam de winkel over waar ze al jarenlang vaste klant was. Ze is sinds 2015 eigenaresse van Wirwar, een van de oudste spellen- en puzzelwinkels van Nederland. “Wirwar is hét alternatief voor een speelgoedwinkel, hier kunnen volwassenen zonder gêne een spel kopen.”

Van klant naar eigenaresse

“Vroeger speelden wij weinig spelletjes thuis” vertelt Kim. Toen ze in Groningen kwam wonen, haalde ze verloren tijd in. Ze ging langs bij Wirwar, dat destijds nog van Willeke Christiaans was. Toen Kim haar vroeg naar plekken om spellen te spelen, tipte Willeke haar Over het Roleplay Cafe in Simplon. Op de eerste avond dat ze daar binnenstapte, ontmoette ze haar beste vriendin en toekomstige man. Na haar studie ging ze aan de slag bij het UMCG, maar de droom van een eigen spelletjeswinkel bleef. Toen Willeke ernstig ziek werd, ging alles in een stroomversnelling. Kim zei haar baan op en nam Wirwar, de winkel waar ze al jaren kwam, samen met haar man over.

Het leuke aan ondernemen in Groningen is de trots op de stad, vindt Kim. “Dat merken we vooral met echte Groningse producten, bijvoorbeeld de puzzel van het Universiteitsgebouw en Bommen Berend of het Grunn spel. Mensen zijn daar zo enthousiast over, ze komen er speciaal voor naar de winkel.” Ook tijdens de corona tijd voelde Kim zich gesteund. “We hebben de beste klanten, mensen komen blij binnen en gaan blij weer weg. Het was pittig tijdens corona, maar ik had echt het gevoel dat we niet vergeten werden. Mensen bleven bestellen en aan de deur langskomen.”

Concullegas

Als gastvrije tip geeft Kim mee dat ze het belangrijk vindt om goed contact te hebben met concurrenten, of ‘concullegas’ zoals ze het liever noemt. Ze spreekt regelmatig met onder andere mensen van de Purperen Draak, Riemer, Warhammer en Intertoys. “Stel er komt een klant in de winkel en die kan bij ons niet vinden wat ‘ie zoekt, dan bel ik Martijn van de Purperen Draak en vraag ik of die het heeft en kan achterleggen. Dan koopt een klant misschien niks bij mij, maar hebben ze wel een goede ervaring. De stad is goed voor ons, wij willen daarom ook goed zijn voor de stad.”

Als Groninger ondernemer sta je nooit alleen. “Je hebt hier veel kleine winkeltjes. Bijvoorbeeld in de Oosterstraat, de Oude Kijk, de Folkinge en de Ebbinge. Hier zitten allemaal zelfstandigen die door hetzelfde gaan als ik.” De samenwerking tussen ondernemers ervaart Kim ook met het project ULaaDS. Samen met de Groninger City Club en andere ondernemers is ze hier veel over in gesprek. ULaaDs is een initiatief om producten op een duurzame manier te laten vervoeren. Groninger ondernemers krijgen hiermee de mogelijkheid om een elektrisch voertuig te reserveren waarmee ze hun winkel kunnen bevoorraden. “We moeten met de toekomst mee, het is fantastisch dat we samen met andere zelfstandigen in gesprek zijn over hoe we dit proces het beste kunnen laten verlopen.”

Plek voor iedereen

Kim omschrijft zichzelf als een echt stadsmens. Haar favoriete plek in de stad is haar eigen huis, boven de winkel. “Ik hou van de levendigheid van de stad. Ik zit natuurlijk midden tussen de studenten maar eigenlijk vind ik dat alleen maar leuk. En in Groningen kan je voor iedereen wel een community vinden. Het komt hier altijd wel goed, er zijn mensen voor alles te vinden en dat vind ik heerlijk.”

Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.