Verhalencafés in de provincie

vrijdag 02 februari 2018

Verhalencafés in de provincie

Groningen kent vele verhalen. De eigenheid van Groningen zit niet alleen in fysieke structuren als erfgoed en landschap, het zijn ook de herinneringen en verhalen van de mensen. Grote en kleine verhalen, verhalen over lokale bekendheden, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Ze bepalen mede de identiteit van onze provincie, het DNA van Groningen. De Verhalen van Groningen wil een zo groot mogelijk publieksbereik generen voor het DNA van Groningen en organiseert onder andere Verhalencafé's om deze verhalen te vertellen, op te halen en te delen.

Hoe was het wonen in Lewenborg in de jaren ’70?

In het kader van onze meerjarige seventies tour door Groningen en om input te verzamelen voor de overzichtstentoonstelling van Stichting Berlagehuis Usquert over de Ter Apeler architect Jan Sterenberg en ontwerper van Lewenborg, gingen we in februari met maar liefst 120 bewoners van Lewenborg op zoek naar persoonlijke herinneringen aan deze wijk uit de jaren ’70 die destijds bekend stond als vernieuwend, fantasierijk en leefbaar. Een mooie samenwerking met Groninger Forum, locatie Lewenborg, Wijkcentrum Het Dok, Museum Klooster Ter Apel en Stichting Berlagehuis Usquert. Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg verzorgde een gloedvolle inleiding en ging tot laat in de avond in gesprek met de bewoners. Als wethouder van o.a. Volkshuisvesting was hij destijds verantwoordelijk voor de totstandkoming van Lewenborg.

Een week eerder waren we in Museum Klooster Ter Apel waar we samen met ruim 80 oud medewerkers, familie en inwoners herinneringen ophaalden aan Jan Sterenberg zelf. Zijn architectenbureau was niet alleen een begrip in Ter Apel en omstreken, maar genoot ook landelijke bekendheid. In de jaren ‘70 werkten er 120 architecten en tekenaars uit de hele wereld, destijds één van de grootste architectenbureaus van Nederland.

Dankzij de verhalen die naar bovenkwamen, werd het een bijzondere tentoonstelling die van maart t/m augustus 2018 te zien is in Museum Klooster Ter Apel. Ook dienen de verhalen als inspiratiebron voor onze op de jaren ’70 geënte theatervoorstelling voor Noorderzon 2018, een coproductie met Groninger Archieven/GAVA en Noorderzon!

Moluks-Groningse geschiedenis

De twee verhalencafés die we in april samen met de bibliotheken van Appingedam en Marum organiseerden over de Moluks-Groningse geschiedenis, vormden input voor de theatervoorstelling Aan de andere kant van Stichting Gedeelde Verhalen [www.gedeeldeverhalen.nl]. In 1951 arriveerden zo'n 550 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Groningen. Ze werden ondergebracht in voormalige werkkampen in Nuis en in de Carel Coenraadpolder. De avonden werden bezocht door ca. 90 mensen. De theatervoorstelling wordt gemaakt door mensen van Molukse komaf en niet-Molukkers waarbij beide kanten van de gedeelde geschiedenis belicht worden. De voorstellingen worden gespeeld op verschillende locaties in Groningen en Drenthe, van september 2018 t/m 2020. 

Hoe voelt een Oeds? Over de beleving van het wonen in een pand van Oeds de Leeuw Wieland.

Wederom een samenwerking met Stichting Berlagehuis Usquert, voorlopig hun laatste architectenportret. In mei waren we in Loppersum om input te verzamelen voor de tentoonstelling over architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919), die voor veel architectonische allure in Loppersum en wijde omtrek heeft gezorgd. Het verhalencafé waar zo’n 50 bewoners/eigenaren van panden van de architect aanwezig waren, leverde interessante verhalen op! De tentoonstelling opent op 28 juni en is t/m 2 september 2018 te zien in het stationsgebouw van Loppersum en in boerderij Oezingaweer. www.noordelijkearchitecten.nl

Deel deze pagina