Groningen nummer 5 positie congresstad Nederland

donderdag 01 november 2018

Groningen nummer 5 positie congresstad Nederland

De stad Groningen is een van de belangrijkste congressteden van Nederland binnen de wetenschappelijke congresmarkt en heeft als universiteitsstad een goede positie op de internationale markt. Er is geen overall registratiesysteem voor alle congressen, maar binnen de wetenschappelijke congressen neemt Groningen binnen Nederland een nummer vijf positie in (NBTC). Nu is het moment daar om naast de wetenschappelijke markt te kiezen voor een sterke positionering binnen onze 5 kernsectoren.

 

Wie niet kiest, wordt niet gekozen!
Op basis van deskresearch wordt al snel duidelijk dat de congresmarkt een belangrijk speerpunt is voor veel steden en regio’s om middels gerichte congressen de economische positionering van een stad en/of regio te versterken. Regionaal worden er landelijk enorme lange termijn investeringen binnen de congresmarkt gedaan om de economische kracht van een regio hiermee verder te versterken. Naast een enorme economische spin-off, heeft dit natuurlijk direct invloed op de aantrekkelijkheid van een regio als vestigingsplaats voor bedrijven binnen een bepaalde sector.
 

Situatie Groningen
Groningen heeft de afgelopen jaren haar positie flink versterkt doordat er beter geoutilleerde congresaccommodaties zijn, de hotelcapaciteit is fors uitgebreid en Groningen dankzij gerichte campagnes onder de aandacht van een groot publiek staat. De congressen die in Groningen georganiseerd worden, dienen zich op verschillende manieren aan. Er zijn aanvragen vanuit Nederland die bij de verschillende aanbieders van congresaccommodaties binnenkomen en afhankelijk van planningen en mogelijkheden gehonoreerd worden. Wetenschappelijke congressen dienen zich voornamelijk aan via het netwerk van het Groningen Congres Bureau en er vindt acquisitie plaats door de verschillende aanbieders in Groningen.

Door een samenwerking in de vorm van een nieuw opgerichte stichting, Stichting Groningen Congresstad 3.0 in 2018, komt er voor het eerst een gecoördineerde samenwerking op gang om Groningen als congresstad te profileren. Onderstaande partijen hebben gezamenlijk deze stichting opgericht;

  • Hotelplatform Groningen
  • Marketing Groningen
  • Groningen Congres Bureau
  • Martiniplaza
  • Groningen Airport Eelde
  • Gemeente Groningen
     

Deel deze pagina