3 dagen ondergedompeld in het andere Groningen

donderdag 11 april 2019

3 dagen ondergedompeld in het andere Groningen

Persreis Urban Experience Groningen 5 - 7 april


Met het eerste echte lenteweekend als decor hebben we een groep enthousiaste Duitse journalisten het andere Groningen laten ontdekken. In 3 dagen hebben ze de highlights en verrassende stukjes stad en provincie gezien die je (nog) niet als vanzelfsprekend in de reisboekjes tegenkomt.

Dag 1. Start op het Suikerterrein

Om goed te beginnen trapten we af met een Wine&Dine&Disco op het Suikerterrein. De groep was gelijk getriggerd, wat is dit en wat gaan we hier doen? Je krijgt te horen dat je in een zeecontainer mag slapen, aan tafel gaat met 150 andere gasten en met de pot mee eet. Even spannend, maar bij het zien van de prachtige setting waar Stadslab en Cloinq voor hebben gezorgd in combinatie met een proeverij van heerlijke wijnen was de avond goed begonnen. Na een uitgebreid diner en even de voetjes van de vloer te hebben gehad gingen onze gasten een nacht in de zeecontainers van het City Lab Hotel tegemoet. Het hotel was nog maar net geopend dus de lakens waren nog nooit eerder beslapen. 

Dag 2. Ontdek het andere Groningen

De volgende ochtend troffen we de groep relaxed en vol energie aan de ontbijttafel. Het zag er wederom goed verzorgd uit en na een paar broodjes, koffie en wat fruit gingen we op pad voor een interessante tour over het terrein. Onderweg kwamen we langs het Rebel Rebel Hostel, hier kan je samen met anderen op een kamer slapen. Goedkoop, gezellig en net even anders. Vervolgens gingen we langs een aantal ondernemers op het terrein die ons uitvoerig meenamen in hun onderzoeken en experimenten. Nu weten we ook dat je zeewier gewoon in een container kan maken. Even later namen we afscheid van het suikerterrein en haar ondernemers en gingen we op weg naar onze tourguide van City Central die ons in 1,5 uur de highlights van de stad heeft laten zien. 10.000 stappen en heel wat indrukken later kwamen we aan bij DOT voor de lunch.

’s Middags kon ieder voor zichzelf op pad en zo verspreidde de groep zich over de musea, Martinitoren en terrasjes want het was natuurlijk prachtig weer. ’s Avonds spraken we af bij Salmagundi’s wereldkeuken waar we werden verwelkomd door eigenaar Simon Kooistra. Hier heeft één van de wereldkoks een fantastisch Arabische maaltijd voor ons bereidt. Met een volle buik rolden we na een korte wandeling het festival Clash binnen. Ook weer een hele beleving en net even anders als ‘gewoon’ naar de kroeg gaan.

Dag 3. Dit verwacht je niet

De groep startte de volgende ochtend met een zogeheten brakke brunch bij het Concerthuis. Daarna werden we opgehaald door de touringcar van Autobusbedrijf Doornbos. We reden rechtstreeks naar het zonovergoten Oldambt waar we bij Pieter Dekker Rondvaarten opstapten voor een rondvaart langs Blauwestad. In 1,5 uur vaarden we langs prachtige architectonische hoogstandjes. De bewoners zwaaiden ons vanaf hun terrassen enthousiast toe.

Op het grote terras van Brasserie Old School hebben we een voedzame en gezonde lunch genuttigd en we vervolgden onze weg naar de oude strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Marinus stond ons al op te wachten en kon niet wachten om opnieuw het prachtige verhaal van dit architectonische culturele erfgoed te vertellen. Vele foto’s later stapten we weer op de bus voor onze laatste bezoekje. Als kers op de taart werden we opgewacht bij De Oude Remise in Bad Nieuweschans door een prachtig wit gedekte tafel vol met lokaal lekkers uit de Graanrepubliek. Peter Brul van de Oude Remise en Laurens Speek namens Hooghoudt topten de avond af door aan te schuiven en te vertellen over de plannen en ambities van de Graanrepubliek. De zon ging onder, de verhalen waren verteld en voldaan reden we terug naar het Martinihotel in de stad. Daar namen we afscheid van de groep. Een mooie en succesvolle persreis zit er weer op, met dank aan alle ondernemers en vrijwilligers die hier aan hebben meegeholpen. 

Marketing Groningen organiseert ieder jaar 4 persreizen en verschillende persbezoeken.

De persreizen hebben elk hun eigen thema en passen zodoende in de strategie van Marketing Groningen. De thema's zijn:

- Urban Experience Groningen: Ontdek het andere Groningen
- Groningen Retraite: Kom op adem in de rust en ruimte van Groningen
- Off Track: Wadden en Wildlife
- Local Taste: Proef de smaken van wad en stad

Lees meer over de thema's in het persreizenmenu 2019

Foto credits Wine&Dine&Disco - Niels Knelis

 

 

Deel deze pagina