Noord Nederlands Toneel 1e interdisciplinair gezelschap van NL

dinsdag 22 november 2016

Noord Nederlands Toneel 1e interdisciplinair gezelschap van NL

Vanaf 1 januari 2017 neemt Guy Weizman het artistieke directeurschap van het Noord Nederlands Toneel (NNT) over van Ola Mafaalani. Met Weizman komt ook de Vlaamse regisseur Julie Van den Berghe naar het NNT die artistiek leider toneel wordt. Met deze twee theatermakers aan het roer heeft Groningen het eerste interdisciplinaire grote gezelschap van Nederland op haar naam staan. Onder de noemer NNT RAW krijgen de talentvolle jonge makers Eline Arbo en Liliane Brakema de kans om zich verder te ontwikkelen.

Interdisciplinair theaterhuis
Het NNT, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Rijksgesubsidieerde toneelgezelschappen. Het gezelschap maakte in het verleden onder andere de theaterhits Borgen en Fellini.
Het nieuwe artistieke team wil van het NNT een interdisciplinair huis maken. Guy Weizman heeft zich ontwikkeld van choreograaf tot theatermaker die uitbundige en rauwe voorstellingen maakt, verteld vanuit verschillende disciplines. “Een aantal jaren geleden liep ik tegen de beperkingen aan van dans. Ik vind mijn werk sinds ik meerdere disciplines op één podium zet veel rijker” aldus Guy Weizman. Julie Van den Berghe heeft een voorliefde voor repertoirestukken. Van den Berghe: “Onze voorstellingen zijn verschillend, maar we gebruiken beide een ruwe taal, grote gebaren en we schuwen geen sentiment. Ik vind dat het ontbreekt in dit landschap van de kunsten. Ik gebruik juist graag van die eenvoudige gevoelens die hele levens beschrijven.

NNT RAW
Liliane Brakema en Eline Arbo vormen NNT RAW. Deze talentvolle theatermakers gaan onder leiding van Julie van den Berghe en Guy Weizman verschillende producties maken.
De vaste (creërende) acteurs van het NNT worden: Bram van der Heijden (o.a. CMC), Veerle van Overloop (o.a. de Troon, Antonia), Hendrik Aerts (o.a. Penoza), Bien de Moor (Theo d’Or 2005 voor De Meiden bij NT), Nadia Amin (o.a. De Fractie).

Carrousel: eerste productie nieuwe artistieke team NNT 
In Carrousel slepen de acteurs van het Noord Nederlands Toneel, de dansers van Club Guy & Roni en de muzikanten van het Asko|Schönbergs K[h]AOS het publiek mee in een eindeloze dansmarathon. Een uitputtende en fatale competitie, die wordt gadegeslagen door toeschouwers voor wie het leed van de deelnemers een vorm van vermaakt is. Regisseur Guy Weizman en schrijver en dichter Bernard Dewulf vroegen zich af hoe het toch komt dat we zo graag naar het lijden van een ander kijken tijdens sportwedstrijden, reality-shows, het journaal, films, social media of theatervoorstellingen. Brengt het je eigen geluk net iets meer onder handbereik?

Deel deze pagina