Nobelprijs voor Groningse hoogleraar Ben Feringa

donderdag 06 oktober 2016

Nobelprijs voor Groningse hoogleraar Ben Feringa

De Groningse hoogleraar Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar moleculaire machines.

De 65-jarige Feringa promoveerde in 1978 in Groningen en werkte daarna enkele jaren bij Shell. In 1988 werd hij hoogleraar organische chemie aan de RUG en tien jaar later werd Feringa geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn ontdekking van de moleculaire motor wordt in de wetenschap als grote doorbraak gezien.

Het uiteindelijk winnen van de prijs is historisch voor de RUG. Eenmaal eerder won een RUG-hoogleraar de befaamde prijs; Frits Zernike won 63 jaar geleden de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Ook de Groninger Kamerlingh Onnes won ooit een Nobelprijs, maar op dat moment was hij in dienst van de Universiteit van Leiden.

Sibrand Poppema, bestuursvoorzitter van de RUG, spreekt niet alleen van een enorme eer voor Ben, maar ook voor de faculteit en de universiteit. “Hiermee gaan we zeker stijgen in de universiteitsranglijsten. We komen dicht bij ons doel en dat is een plekje bij de beste vijftig universiteiten van de wereld.”

De vraag is nog of en hoe Feringa geëerd wordt. Het Zernike-complex is vernoemd naar Frits Zernike en de Kamerlingh Onnesstraat is welbekend onder elke Groninger. Het zou niet meer dan logisch zijn dat Feringa eenzelfde eer krijgt. “Natuurlijk heb ik daar al wel even over nagedacht”, zegt Poppema. “Het is natuurlijk nog heel vroeg, maar we gaan binnenkort een nieuw gebouw realiseren op de Zernike-campus. Toevallig is dat een gebouw voor onder andere de faculteit Scheikunde. Eigenlijk hadden we daarvoor de naam Zernikeborg in gedachte, maar ik snap heel goed dat veel mensen nu denken dat het nu natuurlijk Feringaborg moet gaan heten. Wie weet…”

Deel deze pagina