Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

woensdag 30 november 2016

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

De Grote Markt in Groningen is sinds vandaag een nieuwe blikvanger rijker: een levensgrote nanocar. De nanocar is een vierwielaangedreven moleculair autootje, een spectaculaire uitvinding van RUG-wetenschapper Ben Feringa die daar dit jaar de Nobelprijs Scheikunde voor kreeg.

De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit. De nanocar is vanaf vandaag 15.00 uur tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw (Broerstraat 5) om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

De nanocar heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en wordt woensdagmiddag vergezeld van de Jouw-energie-van-morgen-truck van waaruit RUG-medewerkers uitleg zullen geven over Feringa’s uitvinding. De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.                                      

Ben Feringa in de schijnwerpers

Naast de levensgrote nanocar is er vanaf morgen ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december. Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

Nobellezing

Aanleiding voor de activiteiten rondom de Nobelprijswinnaar is de lezing die Feringa woensdag 30 november geeft in de Martinikerk in Groningen: de lezing die hij tijdens de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december in Zweden ook zal geven. De ceremonie start met een officieel cortège (stoet van hoogleraren en genodigden ter viering van een belangrijk hoogtepunt) bij de RUG van Groningen dat via de Grote Markt en de levensgrote nanocar naar de Martinikerk wandelt, waar Feringa de lezing zal geven. De lezing is via een livestream te zien op de website van de RUG en City of Talent.

Expositie over Feringa

Bij de entree van het Universiteitsmuseum Groningen is vanaf 1 tot en met 31 december een mini-expositie van De Verhalen van Groningen te zien over Groningse Nobelprijswinnaars. De mini-expositie loopt vooruit op een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen die vanaf 26 januari te zien is in het Universiteitsmuseum.
 

Akkoord van Groningen
De levensgrote nanocar, de projectie op de Martinitoren, de ’explanimation’ en de selfie-actie zijn onderdeel van de ‘Groningen, City of Talent’-campagne van het Akkoord van Groningen. Met deze campagne biedt het Akkoord Groningse talenten een platform waarop ze hun talent kunnen delen met de rest van de wereld.

Meer informatie
www.rug.nl/nobelprize
www.cityoftalent.nl/nobelprijs-ben-feringa

 

Deel deze pagina