Lauwersmeer benoemd tot Dark Sky Park

vrijdag 14 oktober 2016

Lauwersmeer benoemd tot Dark Sky Park

Het Nationaal Park Lauwersmeer is begin oktober officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. En dat is bijzonder: Nederland telt maar één ander Dark Sky Park, de Boschplaat op Terschelling. In het Lauwersmeergebied is het ’s nachts zo pikkedonker dat er op sommige dagen zelfs het Noorderlicht te zien is.

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Door nachtelijke verlichting worden deze plekken steeds zeldzamer.

Niet alleen mensen genieten van een heldere sterrenhemel; ook dieren plukken er de vruchten van. Nachtelijk kunstlicht kan namelijk op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Vleermuizen bijvoorbeeld gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken. 

De aanvraag om het Lauwersmeergebied het predicaat Dark Sky Park te verlenen, werd ingediend door de provincie Groningen en Staatsbosbeheer. Wereldwijd zijn er slechts 41 gebieden die zich Dark Sky Park mogen noemen.

Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober kunnen mensen zelf de duisternis beleven. Samen met een boswachter gaan bezoekers dan vanaf De Bosschuur het Nationaal Park Lauwersmeer in om te ontdekken wat er zich allemaal in de duisternis afspeelt. De wandeling duurt van 20.00 tot 21.30 uur.

www.staatsbosbeheer.nl

Deel deze pagina