Grote Markt in kerstsfeer en Martinitoren speelt kerstdeuntjes

zondag 11 december 2016

Grote Markt in kerstsfeer en Martinitoren speelt kerstdeuntjes

Geen kerstsfeer zonder gezellige kerstmuziek. Daarom speelt het carillon van de Martinitoren tot en met 7 januari om het kwartier een kerstmelodie. 

Stadsbeiaardier Auke de Boer heeft in samenwerking met klokkengieterij Reiderland de automatische muziek vervangen door kerstmelodieën.

Elk heel uur is ‘Stille Nacht’ te horen. Op het kwartier klinkt het herderslied ‘Quem Pastores Laudavere’ en op het halve uur 'Last Christmas' van Wham. Op het laatste kwartier is een van oorsprong Frans kerstlied te horen dat in Nederland bekend staat als ‘Midden in de winternacht’.

Naast die vrolijke klanken vanaf de Martinitoren is het ook de kerstboom op de Grote Markt die voor de ultieme kerstsfeer zorgt. De kerstboom wordt feestelijk verlicht door tweeduizend lampjes. Bijzonder: die lampjes worden geprogrammeerd door Groningse schoolkinderen.

Om de schoolkinderen te leren programmeren hebben ze een Arduino Kit ontvangen. Elke dag programmeert een andere groep leerlingen de lampjes. Dit betekent dat de kleuren elke dag anders zijn. Het idee is gebaseerd op het Amerikaanse Made with Code waarbij meisjes uit het hele land in het bijzijn van president Obama de kerstboom voor het Witte Huis programmeerden.

Deel deze pagina