Grootste Rodin-expo ooit in Groninger Museum

donderdag 17 november 2016

Grootste Rodin-expo ooit in Groninger Museum

De Kus, de Denker en de burgers van Calais. Deze en vele andere beelden van Rodin, een van de beroemdste beeldhouwers aller tijden, zijn momenteel te zien in het Groninger Museum. Rondom de expositie, Rodin – Genius at Work, wordt elke vrijdagavond een speciale activiteit georganiseerd. De ene keer een lezing of performance, de andere keer een concert of voordracht.

Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer en een van de populairste kunstenaars van de moderne tijd. Nog niet eerder werd er in Nederland zo’n grote Rodin-tentoonstelling georganiseerd. De expositie in het Groninger Museum toont dan ook zo’n 120 beelden van Rodin, sommige van marmer, anderen van keramiek, gips of brons. Ook laat het museum het werkproces achter een aantal van de meest bekende beelden van Rodin zien.

Elke vrijdagavond krijgt het museum een bekende spreker op bezoek die vanuit zijn of haar specialisme vertelt over de beeldhouwer. Zo gaat Eric Corton in op de relatie tussen Rodin en muziek. Hij vertelt welke muziek bij de beelden van Rodin past. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bespreekt Balzac en doet uit de doeken hoe Rodin andere kunstenaars inspireert. Recordopbrengsten bij veilingen is het onderwerp van gesprek op de avond dat Sasha Stone naar het Groninger Museum afreist. Stone is Deputy Director bij Sotheby’s Amsterdam. Het NNO verzorgt een concert, geïnspireerd door Rodin. Andere bekende sprekers zijn onder andere Dick Swaab, Jasper Krabbé, Stephan Sanders, Erwin Olaf, Bas Haring en Freek & Hella de Jonge.

Elke zondag zijn er instaprondleidingen. Tijdens deze rondleidingen vertellen professionele museumdocenten over Rodins technieken en zijn atelier. De instaprondleidingen zijn elke zondag om 14:00 uur en geschikt voor jong en oud.

Tegelijkertijd met Rodin – Genius at Work is in het museum de expositie After Rodin - Erwin Olaf te zien. Fotograaf Erwin Olaf heeft in opdracht van het Groninger Museum een serie foto’s gemaakt van dansers van Het Nationale Ballet. De foto’s zijn geïnspireerd op de beelden van Rodin.

www.groningermuseum.nl

Deel deze pagina