Gronings Goud in Lonely Planet Magazine

zaterdag 18 mei 2019

Gronings Goud in Lonely Planet Magazine

Lonely Planet magazine op graanreis in Groningen


Op dinsdag 16 april organiseerde Marketing Oldambt in samenwerking met Marketing Groningen een korte rondreis door de Graanrepubliek. Frank Westerman, auteur van het boek de Graanrepubliek, ging mee als verteller van dit bijzondere stukje Oost-Groningen. 

Lonely Planet Magazine zocht het dit keer wat dichter bij huis en reisde met ons mee en liet zich het verhaal vertellen van de rijke Oldambtster boeren die kleine koninkrijkjes bouwden op de vruchtbare ingepolderde waddenklei. Hun rijkdom ging ten koste van de arbeiders. Hierdoor ontstond een groot gat tussen de boeren en hun arbeiders: de voedingsbodem voor de communistische beweging. De mechanisatie deed daar nog een schep boven op. Nu nog zie je daar de stille getuigen van, zoals de eindeloze graanvelden en de weelderige boerderijen. Lees hier over het Groningse goud in Lonely Planet magazine

De rondreis was tevens de aftrap voor de reeks videoportretten die Marketing Oldambt over de Graanrepubliek gaat lanceren. Iedere 3 à 4 weken wordt een ander verhaal uit de Graanrepubliek met een videoportret verteld. Het zijn verhalen over het enige vliegveld in Groningen dat hier is gevestigd, de prachtige oude strokartonfabriek ‘De Toekomst’, lokale graanproducten, de eeuwenoude molens en het Oldambtmeer. Het verhaal van Frank Westerman is het eerste videoportret.

Een persreis is pas goed als de randvoorwaarden kloppen. Zodoende begonnen we met een kop koffie en wat lekkers bij Boerderij Hermans Dijkstra. Onderweg gingen we langs een aantal opmerkelijke plekken uit het boek de Graanrepubliek en werden we verrast door de smaak van het graan bij de Oude Remise. Vervolgens kwamen we o.a. langs het ‘gehucht’ Nieuwestatenzijl waar streektaalzanger en -dichter Ede Staal heeft gewoond, en werden hartelijk ontvangen door boer Boelo en zijn vrouw op hun graanbedrijf. Onderweg passeerden we kort het opmerkelijke plaatsje Hongerige Wolf. De reis eindigde ook bij Boerderij Hermans Dijkstra waar we hebben afgesloten met een uitgebreide typische Groningse lunch.

Interessante links:
Graan voor ondernemers
De Graanrepubliek
Artikel Dagblad van het Noorden: Frank Westerman: ooit wordt het Oldambtmeer weer gedempt

Ook leuk: Lonely Planet tipte niet alleen de Graanrepubliek in de provincie. Ze hebben ook de stad bezocht en maakten een lijstje van de 10 beste barretjes en cafés: Where to wet your whistle in Groningen: the 10 best bars and cafes

 

Deel deze pagina