Eerste exemplaar National Geographic special over energie in Groningen uitgereikt tijdens Klimaattop Noord Nederland

donderdag 09 november 2017

Eerste exemplaar National Geographic special over energie in Groningen uitgereikt tijdens Klimaattop Noord Nederland

Vanmiddag is op de Klimaattop Noord Nederland de Energie-special van National Geographic over Groningen gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn overhandigd aan gedeputeerde van de provincie Groningen Nienke Homan en wethouder van de gemeente Groningen Mattias Gijsbertsen. De speciale uitgave wordt 21 november landelijk uitgegeven bij het National Geographic Magazine. Aanleiding voor deze special is de film An Inconvenient Sequel van Al Gore over klimaatverandering die 23 november in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Nationale koploper
De provincie Groningen speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Om de verandering van het klimaat te remmen, is een transitie nodig van fossiele naar schone, hernieuwbare energie. In die energietransitie kan Groningen de nationale koploper zijn, zo erkent ook de nieuwe regering in het regeerakkoord. Kennisinstituten als de Rijksuniversiteit en de Hanze Hogeschool werken hier nauw samen met het bedrijfsleven aan energie-innovaties. Ook wordt in Groningen nagedacht over het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering die nu al merkbaar zijn. Binnenkort neemt het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie van de Verenigde Naties zijn intrek in het gebouw van de Energy Academy Europe in Groningen.

National Geographic special
Om te laten zien wat er in de provincie Groningen speelt omtrent duurzame energie en energietransitie, heeft National Geographic - op initiatief van Marketing Groningen en het Akkoord van Groningen - samen met betrokken Groningers een special gemaakt. In deze special is aandacht voor kleine projecten, bijvoorbeeld de bouw van windmolens die in de achtertuin passen, en voor hightech research met mondiale potentie, zoals de ontwikkeling van printbare zonnecellen. Tijdens de Klimaattop Noord Nederland werden, als voorproefje, de eerste exemplaren uitgereikt door Barbara Risselada van Marketing Groningen aan gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen. De special komt uit op 21 november 2017. Geïnteresseerden kunnen gratis een exemplaar opvragen via www.cityoftalent.nl/special

Al Gore’s documentaire An Inconvenient Sequel
De special komt uit in de week van de Nederlandse première van de documentaire An Inconvenient Sequel van Al Gore. Al Gore laat in deze documentaire zien dat er nog hoop is om het tij te keren. Op 24 november organiseren Marketing Groningen, het Akkoord van Groningen en het Groninger Forum een avond met de vertoning van deze film en een nagesprek. Tijdens het nagesprek onder leiding van wetenschapsjournalist Anna Gimbrere laten Patrick en Milan van der Meulen van energieonderneming Enie.nl, burgemeester van Ameland, Albert de Hoop en Maarten Loonen, poolonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen, hun licht schijnen op klimaatverandering en de rol van Groningen om een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit wereldprobleem.
 

Deel deze pagina