BN’ers over Romantiek in Groninger Museum

woensdag 22 november 2017

BN’ers over Romantiek in Groninger Museum

Tal van bekende Nederlanders, waaronder Maarten van Rossem en Susan Smit, geven deze winter tijdens een speciaal vrijdagavondprogramma in het Groninger Museum een eigen invulling aan het thema Romantiek. Dit in het kader van de expositie ‘Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ die vanaf 9 december in het Groninger Museum te zien is. 

Het museum heeft een gevarieerd programma samengesteld dat de veelzijdigheid van de Romantiek laat zien. Zo wordt de natuur van de Romantiek toegelicht door boswachter Arjan Postma. Museumdocenten Christien van der Cingel en Jos Boerjan geven een masterclass waarbij deelnemers zelf een panoramaschilderij maken geïnspireerd op de kunstenaars uit de Romantiek. Wim Pijbes licht toe waarom ons landschap zo schilderachtig is en hoe de Nederlandse schilders ons hebben leren ‘kijken’. Topkok Pierre Wind trakteert de aanwezigen op een smakelijke romantische proeverij en serveert gerechtjes die alle zintuigen prikkelen. Tijl Beckand geeft het thema een muzikale invulling: hoe klinkt de Romantiek? Schrijfster Susan Smit bespreekt het innerlijk van de kunstenaar. Ze draagt voor uit eigen werk en gaat in op het zoeken naar je plek in de wereld en wat het betekent om mens te zijn. Ook vertelt ze over de natuur als inspiratiebron en symbool. Maarten van Rossem sluit de reeks af met zijn betoog: Romantische schilderkunst, nog steeds een guilty pleasure?

Een cocktail bij binnenkomst, livemuziek van studenten van het Prins Claus Conservatorium en een gegarandeerd rustig tentoonstellingsbezoek maken de avond compleet. Tickets kosten €25 per avond. Deze zijn uitsluitend online te koop via tickets.groningermuseum.nl.

De tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. De expositie toont ruim 95 werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. 

Deel deze pagina