Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts

vrijdag 17 november 2017

Al Gores An Inconvenient Truth 2 triggert Groningse klimaatexperts

‘Fight, like your world depends on it.’ Waar Al Gore met zijn eerste film An Inconvenient Truth het grote publiek doordrong van de ernst van klimaatverandering, roept hij met dit vervolg op tot actie. Tijdens het IDFA in Groningen is An Inconvenient Truth 2 te zien. Op vrijdag 24 november organiseren Marketing Groningen, het Akkoord van Groningen, het Groninger Forum en het Climate Reality Project een speciaal nagesprek - onder leiding van wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere - over innovatieve, duurzame oplossingen in Nederland en specifiek in Groningen. 

In An Inconvenient Truth 2 is te zien hoe Al Gore een energierevolutie ontketent. Van onderaf: met zijn Climate Reality Project leidde hij al 13.000 klimaatactivisten uit 140 landen op om wereldwijd de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Intussen zet hij zijn invloed ook in op het hoogste niveau, in gesprekken met wereldleiders om hen te overtuigen in actie te komen en de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. In de film is te zien hoe de verkiezing van klimaatscepticus Donald Trump als president van de Verenigde Staten een klap is in het gezicht van Gore, maar zijn rotsvaste vertrouwen in een positieve uitkomst blijft overeind. De film is vanaf 23 november te zien in het Groninger Forum.

Tijdens het nagesprek, na de vertoning van de film op vrijdag 24 november, komt de Nederlandse en vooral ook de Groningse inzet tegen klimaatverandering aan bod. Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, gaat in op het streven zijn eiland in 2020 energieneutraal te laten zijn. Om dit doel te bereiken, werkt Ameland nauw samen met EnTranCe, het Energy Transition Center uit Groningen. Patrick en Milan van der Meulen, door Al Gore opgeleid tot Climate Reality Leaders, vertellen over Enie.nl, hun Groningse bedrijf dat zonne-energie voor iedereen toegankelijk maakt door de energiemarkt anders te benaderen. Ook Maarten Loonen, onderzoeker op Spitsbergen en universitair docent Arctische ecologie aan de RUG, komt aan het woord. Hij zag met eigen ogen wat de klimaatverandering betekent voor de Noordpool.

De film, van 23 tot 26 november te zien op het documentairefestival IDFA in Groningen, begint om 19.30 uur in het Groninger Forum. Het nagesprek op 24 november, gepresenteerd door wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere, begint om 21.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.
 

Groningen als voortrekker in de strijd tegen klimaatverandering

Om klimaatverandering te remmen, is een transitie nodig van fossiele naar schone, duurzame energie. In deze energietransitie kan Groningen een voortrekkersrol spelen. Zo werken kennisinstituten als de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool nauw samen met het Groningse bedrijfsleven aan energie-innovaties. De provincie Groningen, met nu al een groter aandeel hernieuwbare energie (15,6% in 2016) dan gemiddeld in Nederland (6%), wil vaart maken met de energietransitie en zet onder andere in op meer windparken boven de Wadden. En de Eemshaven krijgt de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld. Ook in de stad Groningen ligt de ambitie hoog: in 2035 wil de stad netto geen CO2 meer uitstoten voor de energievoorziening.

Verder wordt in Groningen nagedacht over het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering die nu al merkbaar zijn. Binnenkort neemt het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie van de Verenigde Naties zijn intrek in het gebouw van de Energy Academy Europe in Groningen. 

Deel deze pagina