Pionieren

Pionieren: ruimte en respect voor het experiment

Er zit iets tegendraads in de Groningse volksaard. We kijken graag of dingen ook anders kunnen. Of het nu gaat om politiek, stedenbouw, architectuur, wetenschap of ondernemerschap, in Groningen is altijd gepionierd. Misschien moesten we wel. Voordat de digitale snelweg er lag, was Groningen een regio die vaak op zichzelf was aangewezen.

Nu de digitale snelweg er wel ligt is de pioniersgeest trouwens niet minder geworden. Studentenstad Groningen trekt steeds meer talent van steeds verder weg. Groningen is de stad met de jongste bevolking van Nederland.

De eerbiedwaardige universiteit (sinds 1614) is door de eeuwen heen eigenlijk altijd een motor geweest achter pioniersgeest en vernieuwing. Zo experimenteerde professor Sibrand Stratingh al rond 1830 succesvol met een elektromagnetisch wagen (een voorloper van de Tesla). In 1871 liet de RUG als eerste Nederlandse universiteit een vrouwelijke student toe: Aletta Jacobs. Baanbrekend werk op en rond de RUG heeft maar liefst vier Nobelprijswinnaars voortgebracht.

Op architectuurgebied zijn het Groninger Museum en het Wall House voorbeelden van het experimentele klimaat. En ook de cultuur in Groningen wordt geroemd vanwege zijn open en experimentele karakter: van Eurosonic Noorderslag tot Club Guy & Roni.

Ook op economisch gebied pionieren we in Groningen volop. Zo is Noord-Groningen de eerste regio die in een landelijk gebied een grootschalig 5G netwerk uitrolt. Dit netwerk kan worden ingezet als fieldlab met nieuwe toepassingen voor de agribusiness, zelfrijdende auto’s of e-health. En Groningen kent talloze pioniers die werken aan doorbraaktechnologieën voor internet zoals blockchain, artificial intelligence, big data en internet-of-things. De Hanzehogeschool staat zelfs in de wereldtop-25 van universiteiten met de meeste economische spin-off. Deel deze pagina