Lauwersmeer

Opdrachtgever: Provincie Groningen
Duur campagne: 1,5 jaar
Wanneer: 2014 - 2015

Zeearenden, otters, orchideeën, parnassia, konikpaarden en Schotse hooglanders. Het is maar een kleine greep uit de bijzondere flora en fauna van het Lauwersmeergebied, dat zich bevindt op de grens van Groningen en Friesland. Dat dit Nationaal Park een speciaal gebied is, bestaat dan ook geen twijfel over. Sinds 1 mei 2014 is Marketing Groningen daarom bezig met een campagne om meer toeristen naar het gebied te trekken.


Het Nationaal Park Lauwersmeer is vooral vermaard als vogelgebied, met vogelkijkhutten op de echte hotspots en de zeearend als bonus. Na de afsluiting van de Lauwerszee ontwikkelde zich in nog geen vijftig jaar een bijzondere wildernis waar duizenden trek- en watervogels graag verblijven, overwinteren of fourageren. Op de bijna ongerepte zeebodem ontstond een bijzondere vegetatie met zeldzame orchideeën en Parnassia. De natuur mocht haar gang gaan, maar wordt intussen geholpen door grote grazers als Schotse Hooglanders en konikpaarden, die de grote vlaktes open houden zodat flora en fauna zich veelzijdig kunnen blijven ontwikkelen. Alleen de veel voorkomende schelpen in de bodem verraden nog dat hier ooit een zee was. Het verkennen van het gebied is goed mogelijk dankzij een netwerk van wandel- en fietsroutes en vanaf het water.

Maar er is zoveel meer! Zowel binnen- als buitendijks kite-surfen bij de Bocht van de Bant. Zo vanuit je tent op de surfplank stappen of luieren aan de strandjes. Leuke en leerzame activiteiten voor kinderen en hun ouders. Tel daarbij op de stoere Waddenzee, Unesco werelderfgoed, aan de andere kant van de dijk. Uitvaren vanuit de haven van Lauwersoog en zelf oesters rapen, zeehonden spotten of wadlopen. En vervolgens een vers duurzaam gevangen visje eten in één van de visrestaurantjes in Lauwersoog of Zoutkamp. En allemaal in een gebied waar je in een paar uurtjes omheen fietst, dat is pas écht uniek. En zo verbazend dichtbij.

Stalen zeearend

Voor de campagne is er in het gebied een zeearend van staal op ware grootte geplaatst. Deze heeft een spanwijdte van maar liefst 2.50 meter.


De campagne

Voor de campagne is er een website met veel informatie over het gebied ontwikkeld, deze website is beschikbaar in drie talen, namelijk Nederlands, Duits en Engels. Daarnaast is er een bijlage verspreid bij Dagblad van het Noorden (oplage: 200.000) in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook is er een fietsroute 'Rondje Lauwersmeer' ontwikkeld, deze laat je letterlijk alle hoeken van het gebied zien en heeft een lengte van maar liefst 43 kilometer. Ook is er een app gemaakt over het gebied. Een toeristische kaart en een persreis staan nog op de planning.

 

Deel deze pagina